Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преди Деня на София

Почит към кмета инж. Иван Иванов с изложба и кръгла маса в Столичната библиотека

Снимка: Столична библиотека

Новата си фотодокументална изложба за най-успешния и най-дълго управлявал кмет на София до 1944 г. инж. Иван Иванов ще представи Столичната библиотека в Мраморното си фоайе на 16 септември от 17:00 ч.

Експозицията „Призванието да бъдеш кмет“ се реализира в партньорство с Държавна агенция „Архиви“ и показва оригинални архивни документи и фотоси от „10-те златни години на София“ на управлението на инж. Иван Иванов с различни аспекти от дейността му като кмет и успешните му политики в сферата на културата, образованието, здравеопазването и градоустройството.

Любопитен момент в изложбата са карикатурните ескизи от вестниците „Дневник“, „Заря“, „Утро“ и др. от 1938 г., които показват отзвука от присъединяването на околните села към София и сформирането на Столичната голяма община. Интерес представляват автентичните документи от фонда на библиотеката на София „Отчети и Бюджети на Столичната община“ и знаковото илюстровано списание на Софийската община – „Сердика“, чийто цифров формат е достъпен за потребители на едноименна дигитална платформа.

Списанието отразява всички основни отрасли на общинската дейност, важни събития в социалния, обществения и културен живот в столицата, изследва историческото минало и насоките за бъдещото развитие на града, помества „статистически сведения относно важните въпроси от демографски, стопански, благоустройствен и културен характер, метеорологически данни и проучвания“.

Колекцията „Наградата на София“, част от фонд „Краезнание“ на Библиотеката, представя подкрепата на столичния кмет инж. Иван Иванов към българските автори и художници, тяхното творчество и учредената от него през 1942 г. Награда за литература и изобразително изкуство „София в книги и картини“. Първи носител на наградата за най-хубава книга на тема „София“ е известният български писател и общественик Тодор Влайков за мемоарната му книга „Преживяното“.

От 17:30 ч. в Американския център ще се проведе тематична кръгла маса, на която водещи изследователи на управлението на инж. Иван Иванов ще дискутират културното и духовното развитие на София в периода на управлението му.

Сред участниците са проф. Кирил Топалов, проф. Вили Лилков, Снежана Ракова (съпруга на внука на инж. Иван Иванов), д-р Ивайло Начев (Институт за балканистика, БАН), Станислав Колев (автор на книгата „Кметът на София: инж. Иван Иванов“), гл. ас. д-р. Юлия Йорданова-Панчева (Софийски университет), Марио Мишев (сайт „Българска история“), както и авторите на единствения филм за инж. Иван Иванов „Кметът“ – изтъкнатата наша документалистка Адела Пеева и Антоний Дончев.
Модератор на събитието ще бъде Катя Зографова, литературен историк и писател. В дискусията ще вземат участие и членове на клуба на писателите и изследователите на София към Столична библиотека.

В рамките на събитието ще бъде прожектиран емблематичният документален филм „Кметът“ (2010). Творбата изследва живота на инж. Иван Иванов, запазил достойнството и морала си въпреки сложните драматични житейски ситуации, както и ролята на отделната личност в историята и живота на страната.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна