Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма установен източник на разпространение на острите задушливи миризми в Бургас

Снимка: БТА

Няма установен източник на разпространение на острите задушливи миризми, които се усещаха цяло лято от залива на пристанището в Бургас. Това стана ясно на извънредното заседание на екокомисията към ОС на града. На заседанието присъстваха ръководствата на държавни институции, екип на Регионалната здравна инспекция, както и представители на Западното пристанище и „Лукойл Нефтохим Бургас“. 

От Община Бургас заявиха, че всички постъпили сигнали са за неприятни миризми, идващи от залива на пристанището. От Регионалната екоинспекция посочиха, че не са отчетени данни за превишаване на нормите за чистота на въздуха.

"Няма издаден нито един административен акт за нарушение, защото не е установен източникът на разпространение на неприятните задушливи миризми", заяви директорът на Регионалната екоинспекция Павел Маринов.

По най-модерни технологии се извършват товаро-разтоварните дейности от танкер на танкер, увериха представителите на Западното пристанище и Нефтозавода. Те бяха категорични, че при претоварването няма изпускане нито на газ, нито на нефтопродукти.

Наблюдава се увеличаване на заболеваемостта от инфекции на горните дихателните пътища от 2018-а до 2023-а година, заявиха от Регионалната здравна инспекция.

Да се осъществява внезапен контрол в дните на разтоварване, предложиха от община Бургас.


По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна