Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на РСМ Гордана Силяновска - Давкова на първо посещение у нас

Гордана Силяновска
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Държавният глава Румен Радев ще се срещне с президента на Република Северна Македония Гордана Силяновска - Давкова. Това е първото ѝ посещение у нас след встъпването й в длъжност през май тази година. В делегацията са външният министър Тимчо Муцунски и министърът на културата Зоран Лютков.

Повод за първата визита в България на президента на югозападната ни съседка е операта "Набуко" от Джузепе Верди. Постановката на Националната опера и балет на Република Северна Македония гостува на софийска сцена тази вечер.

През май в Скопие Силяновска присъства на операта "Валкюра" на Рихард Вагнер, представена от Софийската опера и балет, и тогава подчерта "значението и силата на културната дипломация".

Днешното посещение у нас е на фона на напрежението между София и Скопие през последните месеци и на признанието на Силяновска от преди няколко дни, че двустранните отношения не са на нужното ниво и че е необходима промяна в подхода. Очаква се двамата президенти да обсъдят темата. Радев и Силяновска ще разговарят на "Дондуков"2.

Часът на срещата не беше съобщен. Не се предвиждат изявления пред медиите. От прессекретариата на българския държавен глава уточниха, че ще разпространят прессъобщение, видео и снимки след разговора.

Това ще бъде първата среща на Радев и Силяновска. Двамата трябваше да разговарят в Рим през май тази година, но до среща не се стигна.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна