Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стармър във Вашингтон за среща с Байдън

Киър Стармър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Киър Стармър днес ще бъде във Вашингтон за среща и разговори в Белия дом с американския президент Джо Байдън на фона на поредното предупреждение от страна на Украйна, че е изправена пред поражение, ако не й бъде позволено да изстрелва западни ракети с далечен обсег по цели дълбоко в Русия.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви по време на посещението на американския държавен секретар Антъни Блинкън и британския външен министър Дейвид Лами в Киев, че разчита на съюзниците да излязат с решение, позволяващо използването на далекобойни ракети.

Опасявайки се от голяма ескалация с Владимир Путин, президентът Байдън досега налага вето върху разрешаването на неограничено използване на ракетите от Украйна. Но Блинкън каза, че "не се съмнява", че неговият президент и Киър Стармър ще обсъдят сериозно  този въпрос, когато се срещнат в Белия дом, докато Лами отбеляза, че Западът "се вслушва внимателно" в нуждите на Украйна.

Това е второ посещение във Вашингтон на Стармър, откакто стана премиер през юли.

В изявление от Даунинг стрийт се казва, че принципно няма промяна в британската позиция относно използването на доставените от Обединеното кралство ракети Storm Shadow, но винаги правителството ще продължава да откликва на нуждите на украинците, като Байдън и Стармър ще обсъдят как най-добре може да бъде подкрепена Украйна в този критичен момент с навлизане в зимата.

Британските медии спекулират нашироко какво може да произлезе от тази среща, като "Индипендънт" припомня сучилото се в Кемп Дейвид през септември 2002 година, когато Тони Блеър даде подкрепа на Джордж Буш за нахлуването в Ирак. Журналисти на борда на самолета на премиера към Вашингтон съобщиха, че той е заявил, че срещата ще бъде за всеобхватна стратегия, "а не за индивидуални тактики" и  че иска дългосрочен подход, който да се запази и след президентските избори в САЩ, дори да настъпи промяна след тях.

По повод на думите на Владимир Путин, че Москва гледа изстрелването на западни ракети срещу Русия като на сериозна ескалация на конфликта и потенциална война с НАТО, Стармър е заявил, че Русия е започнала този конфликт незаконно и тя може веднага да го прекрати.

По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна