Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дипломатическо напрежение между Италия и Русия, Москва издирва журналисти за нелегално влизане в страната

Между Италия и Русия се появи неочаквано дипломатическо напрежение, след като Москва обяви журналист и оператор на обществената медия РАИ за издирвани лица, обвинени в нелегално влизане в страната миналия месец. В списъка фигурират и други чуждестранни журналисти.

Обвинението се отнася за периода, в който украинските войски проникнаха в района на Курск. То засяга журналистката на  РАИ Стефания Батистини и оператора Симонe Траини. 

Външният министър на Италия Антонио Таяни каза, че е извикал руския посланик в Италия Алексей Парамонов в министерството  за да изрази "изненада" от това, което Таяни определи като "странно решение".

Той ще приеме руския посланик днес следобед. Информационната агенция Agenzia nova цитира съобщение на РАИ. В него медията определя решението на руското вътрешно министерство за "акт на нарушение на свободата на информацията".

Посочва се, че журналистката и операторът  са изпълнили работата си като свидетели на събитията образцово и обективно и, че РАИ ще продължава да изпълнява ролята си на обществена медия  благодарение и на смелата дейност на своите журналисти, запазвайки си  правото да работи на всяко място в защита свободата на информацията.


По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна