Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Законови промени от декември: Ще поскъпнат ли шофьорските курсове?

Снимка: БГНЕС
Чуй новината! Чуй новината:

Новите промени в шофьорските курсове доведоха до спорове и недоволство сред инструктурите. Ще се стигне ли до протести и какво точно разпали страстите?

Стивън Георгиев работи във Великобритания, но избира тук да изкара своя курс по кормуване. Той обаче е от кандидат-шофьорите, които няма да бъде засегнати от новите промени приети от Министерството на транспорта. Те ще влязат в сила след 10 декември тази година. След тази дата вече ще има ограничения за кандидатите.

Промените при шофьорския изпит няма да намалят катастрофите

"В момента един кандидат-шофьор може да се явява безкрайно, стига да си е издържал на хартия подготовката", обясни зам.-министърът на транспорта Димитър Недялков.

"Възможността при неуспешно издържан изпит да се явиш в рамките на шест месеца до четири пъти. Второто нещо, което въвеждаме, е дигитализацията на учебния картон на обучаемия, смяната и премахването на хартията, преминаваща в електронна среда и отпадането на вътрешния изпит в школите", каза още Недялков.

"Нито в изменението на учебната документация, нито в тези наредби има нещо, което ще подобри качеството на обучението. След като ние чакаме по едни месец, за да вземем изпитна дата, кой и как, без никаква фактология, реши че ще е четири пъти за шест месеца. А не да бъде пет пъти за осем месеца", попита от ефира на bTV Йонко Иванов от Съюза на преподавателите по авто-мотоподготовка.

"Когато се явяваш безкрай, очевидно има проблем при подготовката", настоя транспортният министър

Кандидатите за шофьори, които четири пъти не вземат своя изпит, ще трябва да се явят отново на шофьорски курс. Така младите шофьори трябва да предвидят по-голям бюджет.

17-годишните младежи ще могат да шофират, но само с придружител?

А още една от промените, които влизат в сила на 10 декември, е отмяната на вътрешния изпит заедно с инструктор.

По публикацията работи: Златко Желев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна