Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна срещата на президента с държавния глава на РСМ Гордана Силяновска-Давкова

Снимка: Ани Петрова

Започна срещата на президента Румен Радев с държавния глава на Република Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова, която е на първото си посещение у нас. Радев посрещна Силяновска на парадния вход на Президентството в 14.40 часа. Не се предвиждат изявления след разговора между двамата.

По-рано Радев коментира, че очаква изявеното желание за диалог между Скопие и София да се превърне в последователна политика: 

"Очаквам, че изявеното желание за диалог и разбирателство от страна на президента Силяновска ще се превърне в последователна политика и на правителството на РСМ", посочи българският държавен глава.

Това е първото посещение на Гордана Силяновска у нас след встъпването й в длъжност през май тази година.  Тя ще присъства на представление на трупата на македонската опера и балет в София тази вечер.

Междувременно в парламента на въпрос на депутатско питане, служебният премиер Димитър Главчев заяви, че българското правителство няма да преговоря за промяна  в условията пред Република Северна Македония за започване на преговори с ЕС.

"Няма за какво да преговаряме. Имаме позиция на България. Те казват, че няма да преговарят със служебно правителство, но аз бих казал, че то няма от наша страна желание за преговори, тъй като няма за какво да преговаряме. Има общоевропейска позиция. Да преговарят с Европейския съюз. На последния Европейски съвет заявих, че Република Северна Македония не се съобразява с поети ангажименти, в резултат на което и премиерът на Гърция каза същото, че Република Северна Македония не спазва Преспанския договор, така, че заявили сме позицията си на възможно най-високото ниво - Европейски съвет", коментира Главчев.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна