Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дебатът между Тръмп и Харис ще остане единствен

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Седмицата, която изпращат в САЩ, мина(ва) под знака на проведения дебат на кандидат-президентите от Демократичаската и от Републиканската партия - вицепрезидентът на САЩ Камала Харис и бившият президент Доналд Тръмп.

Според няколко социологически проучвания, Харис е надделяла с 1 до 5 процента.

"Разликата е много малка. Ще отнеме време за да се види с категоричност как дебатът и повлиял на избирателите" – коментира пред БНР-Радио София от Вашингтон Младен Петков.

По думите му, избирателната система в САЩ, както е приета и функционира, като че е в полза на републиканския кандидат. Въпреки отзивите след проведения дебат, както и подкрепата от звезда като Тейлър Суифт за Харис, от лагера на демократите не бързат да се успокояват.

Интересен факт е, че 24 часа след дебатите, са събрани 47 млн. долара дарения за кампанията на Харис.

Допитването на Ройтерс/Ипсос след дебата показва, че демократът Харис печели 47% от избирателите в сравнение с 42 за републиканеца Тръмп. От тези, които казват, че са запознати с дебата 53 на сто смятат, че Харис е спечелила дебата, а 24 - Тръмп. Сред гласоподавателите  поддръжници на републиканците един от всеки пети е казал, че Тръмп не е бил в най-добрата си форма. 

Осреднените данни на Вашингтон Поуст към 12 септември показват, че Харис води в 3 от ключовите щати – Мичигън, Пенсилвания и Уисконсин. Тръмп води в Аризона и Джорджия, а двамата са с изравнени позиции в Северна Каролина  и Невада. Но разликата между двамата е много малка.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

  • На какво заложи Харис в този дебат?

Стратегията на Харис бе да влезе под кожата на Тръмп и да го изкара от равновесие. Тя вкара коментар за отегчените хора на митингите му, каза че е осъден престъпник, посочи как хората, които са работили за него, смятат, че Тръмп презира конституцията.

Тръмп не успя да устои на примамката. Това беше видимо и важно да се отбележи. Но има и друг важен момент – как Харис подходи към привличането на републиканци.  Как да ги спечели на своя страна, когато Тръмп я описва като „марксист,“ „радикална,“ и някои, който ще разруши страната.  Имаше няколко видни моменти. Сред тях - израза “ще бъда президент на всички американци,“ изтъкването, че има подкрепата от 200 републиканци сред които Дик Чейни и Лиз Чейни и коментара ѝ за твърдения, че демократите искат да лишат американците от права за носене на оръжия: „Не отнемаме оръжията на никого, така че спрете да лъжите за това.“ Харис добави, че както тя, така и Тим Уолц притежават оръжие.

Харис подходи твърдо с фокус и представянето ѝ се прие добре.

Може да се каже, че индикация за това, че съпартийците на Тръмп не са доволни от представянето му са техни реакции. Конгресмени-републиканци избягваха да дават оценка или насочиха коментарите си към липсата на субстанция в изказванията на Харис или атаки срещу модераторите.

  • Какво прави самият Тръмп след дебата?

Тръмп настояваше, че той е спечелил дебата и обвини модераторите на Ей Би Си в преднамереност. Също той каза категорично „не“ след променливата си позиция за повече от един дебат с Харис. Той има много важна задача – не само да наелектризира базата си, но и да привлече такива, които или не са решили дали ще гласуват или за кого да гласуват. Когато имаш такава задача обикновено отиваш в изказванията си към средата, но Тръмп продължи с макар и не толкова крайни недоказани твърдения, подобни на тези на дебата. На митинг в Аризона в четвъртък каза, че имигранти от Хаити в Спрингфилд, Охайо крадат домашни любимци. Все пак не повтори недоказаното твърдение от дебата, че имигранти от Хаити ядат домашните любимци.

Има и друго - притесненията на републиканците относно Тръмп идват от това, че тази седмица е пътувал из страната заедно с Лора Лумър – крайно дясна активистка. Това си е за притеснение, защото Тръмп и без това в някои свои изказвания застава зад конспиративни теории и залита към поляризираща риторика и преместването към още по-крайни позиции може да му коства важни гласове.

Цитиран от Вашингтон Поуст Линзи Греъм – сенатор-републиканец казва, че в миналото Лумър е правила изказвания които са повече от обезпокояващи „Мисля, че трябва да говорим за неща, от които хората се вълнуват, а това (с Лумър), не мисля че помага на каузата.“

Изданието припомня, че тя е споделила видео, в което се твърди, че атентатите от 11 септември са „работа отвътре“, цитирани са и нейни расистки изказвания по адрес на Харис – изказвания осъдени остро от републиканци.
Самата Лумър тази седмица е казала, че не работи за Тръмп, но не е ясно защо е пътувала с него.

Чуйте разговора на Лъчезар Христов.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна