Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подписаха Договор за климатична неутралност на София

До 2030 г. емисиите на парникови газове трябва да намалеят с 80%

Васил Терзиев
Снимка: БТА

Столичният кмет Васил Терзиев подписа с представители на бизнеса, професионалните асоциации и научните среди Договор за климатична неутралност на София. 

"Това е основен документ, който показва ангажимента на Столичната община по отношение на постигането на целите за устойчивост и иновации в областта на управлението на климата – обясни Терзиев на специален брифинг. – Целта ни е до 2030 г. да намалим с 80% емисиите на парникови газове."

Подписването на Договора за климатична неутралност на София като един от 100-те климатично неутрални и интелигентни града в рамките на проекта „Нет зиро ситис“ (Net Zero Cities)“ беше одобрено вчера от  Столичния общински съвет.

"Изключително щастлив съм да бъдем в тази голяма група от 100 града, всички, които подписахме този договор, защото това изисква партньорство. Столичната община не може да се справи без подкрепата на всички страни и без перфектната работа между нас –  заяви Терзиев. – Най-големият фокус за Столичната община ще бъдат секторите, които допринасят най-много за намаляване на вредните емисии. Това са транспортният, строителният сектор, както и подобрения в системата за отпадъците."

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна