Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентите на България и РСМ обсъдиха отношенията между двете държави

Румен Радев и Гордана Силяновска - Давкова
Снимка: Пресцентър на президентството

Президентите на България и РСМ обсъдиха на среща в София отношенията между двете държави и всички спорни теми между София и Скопие. 

Това потвърди след срещата на "Дондуков" 2 Гордана Силяновска - Давкова. На въпрос кога българите ще бъдат вписани в Конституцията на югозападната ни съседка Силяновска каза, че "не е абсолютен монарх, за да промени основния закон".

Президентът на РСМ е на първото си посещение у нас. Поводът е представлението на трупата на Македонската опера и балет в София тази вечер. 

Визитата се случва на фона на напрежението между София и Скопие от последните месеци и острата риторика от страна на новото правителство на югозападната ни съседка спрямо България. Затова и днешното посещение на Силяновска у нас беше натоварено с много очаквания.

Българският президент коментира визитата тази сутрин и каза, че очаква изявеното желание за диалог между София и Скопие да се превърне в последователна политика:

"Очаквам, че изявеното желание за диалог и разбирателство от страна на президента Силяновска ще се превърне в последователна политика и на правителството на РСМ“.

"Правителството на РС Македония все още не е напуснало предизборната риторика. Нека се върнат към реализма. Нашите отношения ще се градят на сключените споразумения. Очакваме РСМ да изпълни всички поети ангажименти – и пред нас, и пред Европейския съюз. Ние спазваме стриктно протокола, ред е на мое официално посещение в РС Македония".

Пред македонския си колега Радев е подчертал, че диалогът на най-високо равнище между двете държави следва да стимулира двустранния обмен в сферата на образованието, науката и културата.

Отворените въпроси трябва да се решават на основата на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, на подписаните към него протоколи и на Заключенията на Европейския съвет от лятото на 2022 г., приети с единодушието на всички държави-членки на ЕС и със съгласието на Република Северна Македония, заяви още Румен Радев.

Той е призовал също за много по-активни общи усилия за изграждането на Транспортен коридор №8, който е от ключово значение за свързаността и сигурността в Югоизточна Европа и ще насърчи инвестициите в регионален план.

Президентът Румен Радев посрещна по-рано днес Силяновска на парадния вход на президентството, а два часа по-късно я изпрати отново лично и с прегръдка.

Разговорът между двамата коментира Силяновска пред медиите. Тя изказа първо съболезнования за двамата пилоти, които загинаха при авиоинцидента днес.

Силяновска съобщи, че Румен Радев е приел поканата ѝ да посети Скопие, не беше уточнена дата. 

Тя каза още, че са имали ползотворна среща. Двамата са обсъдили европейската интеграция на Скопие, спазването на Копенхагенските критерии, регионалния подход при решаване на проблемите, както и търсенето на компромисно решение по спорните теми без някоя от двете държави да се чувства ощетена.

Обсъдени са били всички теми, които водят до напрежение между София и Скопие, каза Гордана Силяновска - Давкова.

"Вписването на българите в Конституцията на Северна Македония не зависи от мен. Ако бях абсолютен монарх, щях да кажа, че ще променя Конституцията. Депутатите са изпратени от гражданите, които гласуват по съвест. Аз не мога да суспендирам парламентарната демокрация“, каза още Гордана Силяновска - Давкова.

      


По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна