Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кръстовден е!

Снимка: БГНЕС-архив

Хиляди се събраха с молитва за изцеление  в местността "Кръстова гора" над Асеновград, на  празника Въздвижение на Светия кръст- популярен като Кръстовден.

Празничната служба в манастира "Света Троица" ще бъде водена от Пловдивския митрополит Николай и Западноевропейския митрополит Антоний.

Местността "Кръстова гора" в Родопите е известна като свещено и чудодейно място, свързано с намирането на Христовия кръст от царица Елена, разказва йеромонах Серафим от манастира света троица.

"Когато започва разкопки на Голгота, намира трите кръста на Исус Христос и на двамата разбойници, разпнати отляво отдясно нему. В началото те не знаят кой е истинският кръст. През това време минава едно погребално шествие. Мъртвецът възкръсва. Те разбират кой е истинският кръст и вземат решение и го разделят на няколко части", допълва йеромонах Серафим.

Според преданието едната част от намирането на истинския Христов кръст е заровена точно на "Кръстова гора".

"Тук в тази местност "Кръстова гора", където е имало стародавен манастир, разрушен по времето на турското робство, за да бъдат избити монасите. И успяват да заровят това парче от Христовия кръст, на което се дължи и благодатното въздействие на тази местност. На "Кръстова гора" вярващият моли Бог за изцеление на своите недъзи, заключи йеромонах Серафим.


По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна