Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две села в Кюстендилско продължават да са на воден режим

Снимка: Pixabay

Две села в Кюстендилско - Мурсалево и Смочево остават на воден режим. Двете, заедно със Слатино, община БОбошево, са на един водопровод и  водохващане "Робовица", което още е в ремонти.

Седмици наред на воден режим еше община Кочериново, където имаше серия протести и блокада на пътиша. Сега ситуацията там е нормализирана. Съществува известно напрежение между общините Рила и Кочериново и Дупница заради подаваната вода от язовирите “Калин" и "Карагьол".

"Единственото разрешително за водоползване, което има Дупница, основно е от "Карагьол" и респективно от "Калин". Тази година обаче допусна около 1 милион кубика да бъдат пуснати в реката, защото иска да обследват тунела между "Карагьол и Калин". Така и не го обследваха, но количеството на водата се загуби. Дупница има заявени количества и са одобрени от държавата от 1 септември за около 1 милион кубика. Те са отпуснати така или иначе, само че се получават, защото Рила и Кочериново казват: Ние нямаме вода. И още един факт, който стана известен - влизат на вход за Рила и Кочериново около 260 милиона кубика, инкасират се само 10% от тях – не повече от 20. Другото или се краде, или се похабява", коментира кметът на Дупница Първан Дангов.

Народните представители Христо Терзийски, Димчо Димчев, Николай Златарски и Росица Калинова обявиха, чеще излязат с общо писмо, с което да поискат финансиране за изграждане на напорен водопровод от помпена станция "Таушаница” до разпределителна шахта Дренски рид в Дупница. Водопроводът, с дължина 800 метра, ще е резервен с цел използване на алтернативна вода от яз. “Дяково” за водоснабдяване на Дупница и освобождаване на количества вода за общините Кочериново и Рила от язовир "Калин".

По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна