Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асен Василев: Борисов даде Пеевски на "Магнитски"

ПП-ДБ ще искат с писмо от ГЕРБ приемането на 3 закона

Асен Василев и Кирил Петков
Снимка: БГНЕС

Бойко Борисов даде Пеевски на "Магнитски“. Това обяви съпредседателят на ПП-ДБ Асен Василев в отговор на изявленията на лидера на ГЕРБ, че преди четири години, когато ГЕРБ са били на власт, не е имало забавяне със средствата от Европейския съюз. Сега от ПП-ДБ искат спешно приемане на три антикорупционни закона, за да може България да получи втория транш по ПВУ:

"И чух г-н Борисов да разправя колко хубаво било преди 4 години, как нещата били такива, онакива и т.н. Преди 4 години знаете ли какво се случи? - Клановете на мафията се скараха. Преди ние въобще да сме политическа сила, въобще да сме министри. Борисов даде Пеевски на Магнитски. Изведнъж се скараха там за хазарта, с Черепа взеха да се бият. Тая мафиотска битка продължава и досега. Ама айде да не говорим за преди 4 години, защото на нас, а и на тези младежи въобще не им пука. И на всички български граждани не им пука какво е било преди 4 години. Това, което им пука, е какво ще направим днес, за да е животът на всички нас по-добър утре".

ПП-ДБ ще поискат с писмо от ГЕРБ-СДС уверение за приемане до 27 октомври на три закона, необходими, за да се получи втория транш от средства по Плана за възстановяване и устойчивост. 

Това обяви съпредседателят на ПП Кирил Петков:

"Вместо джентълменско споразумение ще им напишем джентълменско писмо. 3 закона, които разделят България от 10 милиарда. Ако ни отговорите, че няма да приемете тия три закона, защото примерно г-н Борисов не иска да се разследват корупционни практики".
 
Приемането на трите антикорупционни закона са условието на ПП-ДБ, за да се водят разговори за бъдещо управление, заявиха лидерите на "Продължаваме промяната".

"За да има управление, нашите закони за реформи няма как да бъдат игнорирани", каза Кирил Петков, а Асен Василев добави:

"Ама как да говорим за управление, като те са готови заради комфорта на един човек да лишат държавата от 10 милиарда лева. Хайде да започнем да работим реално, преди да говорим за каквото и да е управление".

 Според Асен Василев за месец и половина живот, които остават на 50-ия парламент, тези закони могат да бъдат приети.

Изявленията бяха направени преди учредителното събрание на младежката структура на "Продължаваме промяната“, която ще носи името "Младежи за Промяната“. Младите активисти получиха от лидерите на партията крушово дърво, което да засадят. Според Кирил Петков то е символ на бъдещето и грижите, които трябва да се полагат за него.

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна