Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Язовир "Луда Яна" ще бъде завършен до края на годината

Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие, обявява възстановяването на строителството на язовир "Луда Яна" - октомври 2016
Снимка: БГНЕС

До края на годината ще завърши изграждането на язовир "Луда Яна“ и ще бъде въведен в експлоатация, заяви министърът на околната среда и водите Петър Димитров. Язовирът ще осигури питейната вода на Панагюрище и седемте села в общината, както и на големите предприятия в района. Съоръжението предвижда водоподаване към Пазарджик и Стрелча. Над 45 хиляди домакинства ще получават чиста питейна вода.

Доизграждането на съоръженията за питейно-битови нужди като язовирите "Луда Яна“, "Нейковци“, "Кюстендил“ и "Черни осъм“ заедно с пречиствателна станции и рехабилитация на съществуващия водопровод са част от мерките, които Министерството на околната среда и водите вече е предприело, за да преодолее кризата с водоподаването за питейно-битови нужди на населението.

"А от набелязаните мерки това е възстановяване на голямата напоителна система "Малък Поровец“ в Добруджа в най-сушавия район на държавата. Напоява над 1 милион декара, почти от Русе до Черно море. Това е амбицията сега да се възстанови, за да може да се водоснабди районът. И най-вече ползване на водите на река Дунав", посочи министърът на околната среда и водите Петър Димитров.

Причините за недостига на вода са не само измененията в климата, но и неподдържането на съществуващите хидромелиоративни и хидротехнически системи в последните 35 години:

"Тази политика по водоснабдяването не може да е политика само на държавните органи. Това трябва да е и много сериозна политика на местното самоуправление. Общини, които имат трайно нерешени проблеми с водоснабдяването, не предлагат водоснабдителни проекти или рехабилитация на водопроводната мрежа. За мен е изключително странно да се предлагат пътища, паркове, спортни съоръжения", каза министърът.

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна