Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДФ "Земеделие" осигурява 6 млн. лева за компенсиране на земеделците за щети от природни бедствия

Държавен фонд "Земеделие"
Снимка: Ани Петрова

Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ утвърди финансов ресурс в размер на 6 000 000 лв. по схема по схема за държавна помощ "Помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени от неблагоприятни климатични условия, които могат да бъдат приравнени на природни бедствия“ за щети през 2024 г., съобщават от Фонда.

Подпомагането по схемата се състои в директни помощи за 100% унищожени култури. Помощта е в размер до 80 % от действителните разходи за отглеждане на дадена култура през съответната стопанска година. Действителните разходи се изчисляват на база на технологични карти по информация, предоставена от Системата за агропазарна информация – САПИ ЕООД. Съгласно схемата земеделските стопани, които не са сключили застраховки, получават 50% от допустимия размер за подпомагане.

С одобрените средства ще бъдат подпомогнати земеделски стопани, които притежават констативни протоколи, издадени до 31.07.2024 г. вкл. за 100% пропаднали площи с напълно унищожени земеделски култури за щети, причинени от неблагоприятни климатични условия, които могат да бъдат приравнени на природни бедствия настъпили през 2024 г.

Още информация - тук.

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна