Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След срещата Байдън - Стармър: Няма яснота дали Украйна може да използва далекобойни оръжия

Президентът на САЩ Джо Байдън (вляво) и министър-председателят на Великобритания Киър Стармър (втори отдясно, с очилата) - Вашингтон, 13 септември 2024
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Без ясен резултат по въпроса с използването на ракети с голям обсег западно производство от украинската армия по цели в Русия приключи срещата между  президента на САЩ Джо Байдън и британският премиер Киър Стармър.

Британският премиер Стармър уточни, че разговорите във Вашингтон са били концентрирани по отношение на стратегията за войната в Украйна, а не върху "конкретна стъпка или тактика". Към този момент САЩ и Обединеното кралство не са дали разрешение на Украйна да използва ракети с голям обсег срещу цели в Русия, въпреки че по-рано Лондон заяви, че Украйна има "ясното право“ да използва предоставени от Великобритания оръжия за "самозащита“, което "не изключва операции в Русия“. 

Остава в сила обаче забраната британските ракети с голям обсег Storm Shadow да не бъдат използвани извън международно признатите граници на Украйна. Володимир Зеленски многократно е отправял призиви към западните съюзници на Киев да разрешат това, заявявайки, че е единственият начин да се сложи край на войната. 

Откакто Русия започна своята пълномащабна инвазия в Украйна през февруари 2022 г., украинските градове и фронтови линии са подложени на ежедневни удари от Русия. Много от ракетите и бомбите, които удрят военни позиции на Украйна, енергийни съоръжения и граждански обекти, се пускат от руски самолети, излитащи от бази дълбоко в руска територия. Киев твърди, че липсата на разрешение да удари тези бази възпрепятства способността му за самоотбрана.

Преди разговорите в Белия дом руският президент Владимир Путин предупреди западните държави да не позволяват на Украйна да изстрелва ракети с голям обсег по Русия, тъй като подобен ход би представлявал "пряко участие" на НАТО във войната в Украйна.

Пред репортери обаче, преди срещата си с британския премиер, Байдън каза, цитирам: 

„Не мисля много за Владимир Путин“. 

В отделен брифинг в петък, преди срещата на двамата лидери, говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби заяви, че Вашингтон не планира никаква промяна в ограниченията, които е поставил върху използването от Украйна на произведени в САЩ оръжия за удари по руска територия.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна