Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вашингтон подготвя "значителен" нов пакет от помощ за Киев

Джейк Съливан
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В края на този месец Джо Байдън и Володимир Зеленски ще обсъдят военната стратегия на Украйна, стана ясно от изказване на съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан. Съливан участва виртуално в конференция в Киев, посветена на войната.  

На срещата във Вашингтон в края на месеца се очаква Зеленски да представи на президента Байдън, както и на двамата му потенциални наследници, "план за победа", който може да накара с дипломатически средства Русия да прекрати агресията на украинска територия.

Според Джейк Съливан, че се работи върху "значителен" нов пакет от помощ за украинската армия до края на месеца, който трябва д предотврати значителен руски пробив в Източна Украйна.

Руските сили напредват в части от Източна Украйна, включително около Покровск - ключов район, чието потенциално превземане буди безпокойство. Превземането този логистичен център би дало възможност възможност на руските войски да отворят нови линии за атаки и да усложнят украинската логистика.

Ройтерс отбелязва, че през тази година Русия засили своите ракетни атаки срещу критичната инфраструктура на Украйна. Затова Киев усилено призовава за разрешение да му бъде предоставена възможност за използване на оръжия с голям обсег, така че да може да удря дълбоко в руска територия, откъдето се обстрелват украинските градове.

Според Съливан този въпрос е предмет на "интензивни консултации" между съюзници и партньори и също ще бъде обсъден между Байдън и Зеленски.

Във Великобритания междувременно 5-ма бивши министри на отбраната и един бивш премиер са призовали настоящия министър-председател Киър Стармър да позволи на Украйна използването на ракети с голям обсег по руска територия дори без подкрепата на САЩ, съобщава в. "Сънди таймс".

Според изданието обаждания до лейбъриста Стармър са направили бившите секретари по отбрана от консервативната партия Грант Шапс, Бен Уолъс, Гавин Уилямсън, Пени Мордаунт и Лиам Фокс, както и от бившия премиер Борис Джонсън. Всички те са предупредили настоящия лейбъристки лидер, че "всяко забавяне ще насърчи руския президент Путин", пише още Сънди таймс.

Изданието пояснява, че Киър Стармър и Джо Байдън проведоха разговори във Вашингтон в петък по темата, но решение не беше обявено. Ден преди това Владимир Путин каза, че Западът би влязъл в директна война с Русия, ако позволи използването на ракети с голям обсег по руска територия.

"Сънди таймс" припомня, че Володимир Зеленски от месеци умолява съюзниците да позволят на Украйна да изстреля западни ракети, включително американски ATACMS с голям обсег и британски Storm Shadows, дълбоко в Русия и така да ограничи способностите на руснаците да атакуват украински населени места и критична инфраструктура.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна