Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-малко една жертва взеха наводненията в Полша

Пресконференция на полския премиер Доналд Туск във връзка с извънредната ситуация.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Един човек е загинал в Полша, един пожарникар в Австрия, а четирима са в неизвестност в Чехия след проливните дъждове в Централна и Източна Европа, съобщават информационните агенции. Вчера четирима загинаха при наводнения в Румъния. 1600 души са евакуирани в окръг Клодзко в югозападна Полша заради наводнения в няколко общини след продължили няколко дни обилни валежи.

По думите на премиера Доналд Туск, който е в Клодзко, ситуацията е много драматична. Има блокирани пътища, а около 17 000 домакинства в окръга останаха без ток, в някои райони беше прекъснат достъпът до мобилни услуги. В историческия град Глухолази в съседната провинция Ополе кметът нареди принудителна евакуация тази сутрин, тъй като местната река е започнала да излиза от коритото си. Според прогнозите се очакват още валежи днес и утре в Централна Европа.

В България Планинската спасителна служба препоръчва на туристите да са готови за дъжд и студено време. На запад условията за туризъм в планините са по-скоро добри, на изток вали дъжд. 

Във високата част на Централна Стара планина има мъгла.

Следобед по всяка вероятност ще вали на повече места, така че туристите да слязат по-рано в ниските части на планините, съветват планинските спасители.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени