Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция засилва граничната си охрана срещу мигрантския натиск

Снимка: БГНЕС

Атина не приема решението на Германия за едностранно премахване на Шенген.

Нова стратегия обсъжда Гърция по отношение на мигрантския натиск след решението на германското правителство да затвори за бежанци границите от утре.

На извънредно заседание в министреството по миграцията  в Атина се обсъжда промяна по приемане на мигрантите в Гърция. Преди всичко се очаква увеличаване на екипите по охрана на сухопътната и на морската граница.

Според доклад на европейската агенция по охрана на границите "Фронтекс" нелегално в Гърция от началото на годината са влезли 38 хиляди души. Според националистическите партии броят им е много по-голям, защото правителствата съобщава само за регистрираните мигранти.

Утре министърът по гражданска защита Хрисохоидис ще посети границата на Еврос,където се строи граничната ограда с Турция. Увеличават се екипите по охрана на река Марица ,която сега активно се използва от трафикантите.

В последните месеци мигрантите предпочитат морски маршрут до Крит като безопасен и близък. Там също днес се провежда среща на ръководството на гранична морска охрана.

Не трябва мигрантският проблем да се прехвърля върху страните с външна граница, коментират в Атина решението на Германия.

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени