Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джеръми Корбин ще прави нова лява партия във Великобритания

Джеръми Корбин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Великобритания Джеръми Корбин, бивш лидер на Лейбъристката партия и предшественик на сегашния премиер Киър Стармър, възнамерява да основе нова лява партия в страната.

Джеръми Корбин направи обръщение на специална среща на съмишленици, съобщи „Гардиън“. На нея присъстваха бившият генерален секретар на профъсюза Unite Лен МакКлъски и редица бивши независими кандидати за депутати. Партията ще се казва „Колектив“. 

Ключови фигури в групата казаха, че се надяват партията да действа като инкубатор за бъдещи лидери, които биха могли да заменят Корбин като лидер на левицата, и да се стремят да се състезават за места на следващите общи избори. Беше отбелязано, че в резултат на възхода на крайната десница и оформяне на дясно крило в Лейбъристката партия има нужда от запълване на вакуума в лявото пространство. 

Участващи в срещата казаха, че моментът е подходящ да започне планирането на нова политическа партия сега, когато е ясно, че Корбин и много от неговите поддръжници нямат бъдеще в Лейбъристката партия. Освен това се смята, че ако „истинската левица не действа за обединение сега, тогава правителството на Киър Стармър просто ще отвори вратата за Найджъл Фарадж като следващия премиер на страната".

По публикацията работи: Калин Дацов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени