Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ултра потребители излагат на риск бъдещето на планетата, сочи изследване

Изображение на НАСА, което показва разпространението на метан, който е вторият по важност газ за глобалното затопляне.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бъдещето на човечеството е изложено на риск заради натиск от богато малцинство от т.нар. ултра потребители, показва изследване, публикувано в изданието "Лансет - планетарно здраве"

Нарастващата деградация на околната среда и климатичната нестабилност са тласнали Земята отвъд редица граници на безопасно съществуване, посочват авторите от "Комисия за Земята". Тя е международен екип от над 60 учени в областта на социалните и природни науки от целия свят.

Те са координирани от научен секретариат към организацията "Бъдеща Земя" - най-голямата мрежа от изследователи в областта на устойчивото развитие.

Целта на научния труд от 62 страници е да представи как населението на планетата, което в момента е 7 милиарда и 900 милиона души, може живее в безопасни за Земята граници на потребление и да има достъп до необходимите количества храна, вода, енергия, жилища и транспорт. Т.е. колко човечеството може да окаже натиск върху климата, екосистемите, продоволствените и водни ресурси, без да дестабилизира тези земни системи. Документът представят как това може да се развие до 2050 година, когато се очаква населението да хората на планетата да са вече 9 милиарда и 700 милиона.


При настоящите изключително неравни условия и социални системи, които са интензивно основани на изкопаеми горива, е невъзможно всички хора да живеят здравословно. Бедните са много по-засегнати от климатичните промени, загубата на биоразнообразие, замърсяването и недостига на вода.

Според изследването проблемите могат теоретично да бъдат избегнати, ако бъде намалено използването на ресурси от 15-е процента от най-големите замърсители с парникови газове, както и бързото възприемане на възобновяема енергия и други устойчиви технологии.

С ограничаване на търсенето емисиите могат да бъдат понижени между 40 и 80 на сто. Освен това е необходимо е въвеждането на прогресивно данъчно облагане, прилагане на различна система за цени на ресурсите, планиране на използването на земята, както и субсидии за устойчиви продукти, подчертават учените.

Авторите подчертават, че настоящата глобална ситуация с увеличаващо се неравенство и все по-националистически политики може да изглежда неподходяща за постигането на справедливо и безопасно бъдеще. Правителствата и общественото мнение обаче могат да се променят, особено в период на все по-голям климатичен стрес, уточняват още изследователите. В противен случай ще има социална нестабилност, миграция и конфликти. 

"Ако сте патриот и искате да намалите миграционните потоци, по-добре да възприемате сериозно световната справедливост", посочва в тази връзка Йохан Рокстрьом който е съпредседател на "Комисия за Земята".

По публикацията работи: Мария Петрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени