Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Микроби, устойчиви на антибиотици, оцеляват хиляди километри, пренесени от ветрове

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Микроби, които причиняват болести и са устойчиви на антибиотици, могат да преминат хиляди километри, носени от ветрове, установиха за първи път учени.

Проучените ветрове са пренасяли изненадващо разнообразие от бактерии и гъбички. Сред тях е имало известни на учените патогени, както и такива с гени за резистентност към множество антибиотици. Някои от микробите са били живи, с други думи, те са оцелели след цялото пътуване и са имали възможност да се размножат чрез делене.

Изследването показало, че микробите са преминали около 2 хиляди километра, от земеделски земи в североизточен Китай до Япония. Микробите са били разположени върху различни частици прах, което ги е защитило от ултравиолетови лъчи и дехидратация и им е помогнало да останат жизнеспособни.

Токио, Япония

Подобни схеми на ветрове съществуват по целия свят, уточнява изданието "Гардиън". В пробите, взети над Токио, са били открити над 300 вида бактерии и около 260 вида гъбички. Имало също микроби, които досега не са били известни на науката.

"Около 30-40 процента от микробите бяха потенциално патогенни видове", обяснява професор Ксавие Родо от Института по глобално здраве в Барселона, който е оглавявал научния екип. Сред тях е имало както добре познати на хората патогени, така и т.нар. опортюнистични патогени, които засягат хора с отслабена имунна система, допълва той.


Проучването е предупреждение, че трябва да си променим мнението, че въздухът на голяма височина е почти стерилен, смята Родо. Тези бактерии и гъбички са способни да устоят на много неблагоприятни условия, добавя професорът.

Заради ниската концентрация на микробите не се очаква в повечете случаи те да доведат до инфекции при хората. "Но не можем да го изключим при имунокомпрометирани лица", казва още Ксавие Родо.

По публикацията работи: Мария Петрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени