Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Миграцията е основната тема на визитата на Киър Стармър в Италия

Киър Стармър

Британският премиер Киър Стармър ще бъде днес в Италия за обмен на опит за справяне с миграцията, съобщи Би Би Си. Стармър заяви преди първото си официално посещение в Рим, че е заинтересован да научи повече за схемата на Италия за изпращане на мигранти, спасени в морето, в Албания, за да обработи молбите им за убежище. 

Британският лидер трябва да се срещне с италианската си колежка Джорджа Мелони. На първо място в дневния ред ще бъде миграцията и как Обединеното кралство може да се поучи от Италия - членка на Европейския съюз, цел на най-големия брой пристигащи мигранти, но където наскоро се отбелязва драматичен спад. 


Би Би Си коментира, че Стармър и Мелони са премиери с доста разрличен политически бекграуд. Той започна в политиката, като се присъедини към младите социалисти и сега ръководи лейбъристко правителство в Обединеното кралство, докато тя започна с млади неофашисти и сега ръководи дясна коалиция в Италия. И двамата обаче имат желание да надградят върху решаващите аспекти на  европейските отношения. 

Тяхната среща става на фона на печалната новина от неделя за нови осем загинали мигранти в Ламанша, след като малката им лодка се преобърна. 

Би Би Си отбеляза, че основен момент за намаляване на имиграцията към Италия са финансовите сделки, сключени с Тунис и Либия – откъдето повечето хора тръгват за Европа. ЕС плати на Тунис 105 милиона евро през 2023 година, за да засили сигурността на границите и да обучи бреговата си охрана. 

Италия снабди страната с патрулни кораби и даде на правителството още 100 милиона евро за подкрепа на малки компании и инвестиране в образование и възобновяема енергия. Мелони също подписа голямо газово споразумение с Либия и Италия обучава и оборудва либийската брегова охрана.

По публикацията работи: Мария Петрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени