Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НСТС обсъжда повишаване линията на бедност

Снимка: БГНЕС-архив

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъжда на днешното си заседание предложението на служебното правителство линията на бедност за 2025 година да стане 638 лева. В сравнение с 2024 година това означава нарастване с малко над 21% или със 112 лева.

Бизнесът подкрепя предложения от кабинета размер, а синдикатите искат по-висока сума. Експертните сметки на КНСБ сочат, че линията на бедност за догодина трябва да бъде 667 лева.

Проектът на правителственото постановление, с което се предлага линията на бедност от 1 януари 2025 година да стане 638 лева вместо досегашните 526 лева, беше подложен на обществено обсъждане, което изтече в средата на август.

Определянето на линията на бедността се прави ежегодно, съгласно специална методика, като се използват данните от изследването на Евростат "Статистика на доходите и условията на живот".

Предложената от правителството стойност съответства именно на това изследване.

От КНСБ обаче искат промяна в методиката, и данните да се коригират с инфлацията на базата на цените на така наречената малка потребителска кошница. Аргументът на синдикалните експерти е, че по този начин ще се даде по-обективна и близка до действителното състояние на доходите картина. Те припомнят, че този механизъм действаше до 2021 година, но след това беше отменен с правителствено постановление.

Сметките на синдиката сочат, че линията за догодина трябва да е с 29 лева по-висока от предложената от кабинета.

От Българската стопанска камара вече оповестиха становище в подкрепа на предложения от правителството размер, смятат, че е правилно изчислен според действащото законодателство, което отговаря и на правилата на Европейския съюз. От работодателската организация припомнят, че според Еврокомисията прогнозираната инфлация за 2025 година е само 2,6 на сто.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени