Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатни консултации за туберкулоза

Снимка: архив

Безплатни консултации за туберкулоза започват от днес в различни населени места в цялата страна. Кампанията е на здравното министерство и цели да насочи вниманието на хората към рисковете от заразяване с болестта, превенцията и лечението ѝ. У нас диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулозата са безплатни, независимо дали човек е здравноосигурен.  

Кампанията вече е започнала в някои области, като Кюстендил, а в други предстои в края на септември – в Плевен. В повечето области прегледите започват от днес и ще продължат до петък, в специализирани болници или отделения по пневмология и фтизиатрия.

Ще се прави скрининг на риска от туберкулоза чрез анкета и консултация с лекар. На съмнителните за заболяване хора ще се извършват допълнителни медицински изследвания.

При откриване на болни, те ще бъдат насочвани към хоспитализация и лечение, като ранното откриване на болестта и своевременното лекуване водят дългосрочно до намаляване на случаите. По данни на здравното министерство в световен мащаб туберкулозата остава една от десетте основни причини за смърт. У нас се наблюдава намаляване на заболеваемостта, като през миналата година това са 13,5 души на 100 хиляди население. На сайта на министерството е публикуван списъкът на болниците, в които ще се проведат консултациите.

Прегледи за туберкулоза правят в болницата в Монтана от днес. До края на седмицата четирима лекари ще извършват консултации  с пациенти, предаде кореспондентът на БНР в областния град.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени