Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тиери Бретон напуска Еврокомисията

Тиери Бретон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският кандидат и настоящ еврокомисар по вътрешния пазар еврокомисар Тиери Бретон съобщи в социалната мрежа Х, че напуска Европейската комисия. Като мотив той посочва несъгласие с действията на председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен, която, по думите му, е обещала по-добър ресор на Франция срещу нов кандидат за новата Комисия. 

В писмо, разпространено в Х Бретон пише: "На 24 юли вие изпратихте писма до държавите членки с искане да номинират кандидати за еврокомисари за следващия Колегиум, в които уточнихте, че тези, които представят същия кандидат като за предишната Комисия, не е необходимо да предлагат двама души. На следващия ден президентът Еманюел Макрон ме посочи като официален кандидат на Франция за втори мандат. Няколко дни по-късно, в самия край на преговорите за състава на новата Комисия, вие поискахте Франция да ме оттегли по лични причини, които изобщо не сте обсъждали с мен и сте предложили в качеството на политически пазарлък, по вашите твърдения, по-влиятелен ресор за Франция. Сега ще ви бъде предложен нов кандидат. В светлината на последните събития, които са още едно доказателство за управление с много въпроси, стигам до извода, че повече не мога да изпълнявам задълженията си в настоящата Комисия", пише Бретон, чиято оставка влиза в сила незабавно.

От Елисейския дворец съобщиха, че президентът на Франция винаги е защитавал позицията страната му да получи ключов ресор, концентриран върху индустриалния и технологичен суверенитет и европейската конкурентоспособност и в тази връзка заедно с премиера предлагат Стефан Сежурне, който отговаря на необходимите критерии.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен прие оставката на еврокомисаря Тиери Бретон и му благодари за работата, след като по-рано днес той се оттегли от поста си.

От Комисията заявиха, че процесът на сформиране на следващия Колегиум се базира на конфиденциалност и тя трябва да се спазва. Говорителката Андиана Подеста каза, че фон дер Лайен в момента пътува за Страсбург и се надява да може да оповести състава на новата Комисия пред Европейския парламент утре, както беше предвидено. Същевременно около този процес има доста въпросителни заради оттеглянето на словенския кандидат и факта, че не е приключила процедурата по утвърждаването на новата кандидатка Марта Кос.
По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени