Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без единодушие между синдикатите и бизнеса за линията на бедност

Снимка: БТА

638 лева да стане линията на бедност за страната за 2025 година, предлага служебното правителство. Проектът беше обсъден на днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Няма единодушие между синдикатите и бизнеса за предложения от кабинета размер. 

Служебният социален министър Ивайло Иванов обясни, че се предлага ръст с малко над 21 процента или със 112 лева по-висока линия на бедност за догодина в сравнение с досегашната:

"Броят на лицата под линията на бедност от 638 лева е 1,325 милиона или 20 на сто от населението в страната. В сравнение с предходната година, размерът на линията на бедност нараства с 21,3%. Относителният дял на бедното население намалява с 2,3 процентни пункта".

"Тя е и база за определяне размер на финансовата подкрепа за хората с увреждания и социалните помощи…Също така е база за нивата на финансовите помощи и средствата по Закона за закрила на детето и за определяне на достъпа до социална пенсия…Затова нейният размер следва да е адекватен и актуализиран ежегодно", посочи още той.

Работодателските организации дадоха подкрепата си за предложения от кабинета размер. Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев:

"Това, което на нас ни липсва в информацията, е как това увеличение с 21,3 процента ще се отрази на бюджетните разходи в частичната предварителна оценка на въздействието…И, второ, нека да не бъркаме линията на бедност с минималната пенсия. Ще тръгнем по някакви причини да правим отново промени там, минималната пенсия, изобщо пенсията е такава, каквато се следва по формулата, съгласно осигурителният принос, съгласно трудовия стаж. Няма връзка с линията за бедност".

Според КНСБ методиката за определяне на линията на бедност трябва да се промени и да се отчита ръстът на цените на годишна база в така наречената малка потребителска кошница. Експертните сметки на синдиката сочат, че по този начин за догодина линията на бедност трябва да е с 29 лева по-висока от предлаганата от правителството или 667 лева. Синдикатът настоява и за приемането на така наречената заплата за издръжка в България.

Президентът на синдиката Пламен Димитров каза още:

"Продължаваме да настояваме методиката за определя линията на бедност, да прецизира, като се дефинират минималните потребности, които да гарантират минимум на лице от домакинство".

Служебният вицепремиер и министър на финансите Любима Петкова заяви, че ведомството ѝ подкрепя предложения от правителството размер и допълни.

"Действително би могло да се направи една дискусия, за да се преразгледа методиката и всъщност как да бъде определена правилно като база каква да се ползва".

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени