Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лондон не обмисля мигрантска сделка с Албания по подобие на Италия

Ивет Купър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Докато британският премиер Киър Стармър днес е на посещение в Италия за обмен на опит по въпроси на миграцията, вътрешният министър Ивет Купър заяви в интервю за Скай нюз, че Обединеното кралство не обмисля в момента споразумение за мигранти с Албания по подобие на това, което имат италианците.

Киър Стармър е в Рим за среща с италианската си колежка Джорджа Мелони, на която ще обсъдят справянето с нелегалната миграция. Преди да отпътува премиерът каза, че е "заинтересован" от сделката за офшорна миграция, която Италия сключи с Албания. Тази схема предвижда изпращане на мигранти, спасени в морето, в Албания, където да бъдат обработени молбите им за убежище. По отношение на интереса на Обединеното кралство конкретно към политиката на Италия, Ивет Купър заяви тази сутрин, че италианците "са постигнали значителен напредък в справянето с организираната имиграционна престъпност" и работят успешно с други страни "за предотвратяване на опасни пътувания по море", но за момента подобна сделка не се обсъжда, а всичко е ниво "проучване".

Запитана как сделката на Италия за обработка на документи на мигранти в Албания се различава от схемата в Руанда, която новото лейбъристко правителство отмени, Купър отговори, че политиката на правителството на торите е била "нефункционална".

Министърът на вътрешните работи също каза, че правителството работи върху "по-бързото връщане на хора в родните им страни, ако нямат право да бъдат в Обединеното кралство, ако не са избягали от преследване или конфликт". Ивет Купър информира, че Мартин Хюит е назначен за ръководител на новото командване за гранична сигурност, чиято основна цел е разправа с трафикантите на хора и спирането на малките лодки през Ламанша. Всичко това става след като в неделя още 8 мигранти се удавиха край френския бряг при опит да пресекат Ламанша.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени