Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът за авиокатастрофата: Да не се допуска политически спекуланти да манипулират общественото мнение

Президентът Румен Радев даде брифинг за медиите, след като участва в тържественото откриване на учебната година в 128 СУ "Алберт Айнщайн" в София.
Снимка: БТА

Президентът Румен Радев призова да не се допускат политически спекуланти да манипулират общественото мнение за авиокатастрофата в петък, при която загинала двама военни пилоти. 
Президентът отново изказа съболезнования на семействата, близките и колегите на загиналите пилоти. Призова да не се допускат манипулации по темата и да се изчакат заключенията от разследването на катастрофата.

Румен Радев коментира, че хипотезите за причините, довели до случилото се, са много и трябва да бъдат анализирани много фактори:

"Искам да призова и вас - медиите, да не се допускат политически спекуланти и самозвани експерти, които никога не са влизали в самолет, да манипулират общественото мнение за катастрофата, да се самовъзбуждат и вживяват в ролята на прокурори и съдии. 
Редно е да изчакаме заключенията от работата на компетентната комисия". 

Решението за провеждането на авиошоуто на база "Граф Игнатиево" е внесено в Министерския съвет през февруари тази година, когато министър на отбраната беше Тодор Тагарев:

"Тяхно е решението. Аз съм бил гост, защото получих официална покана от Военновъздушните сили на САЩ и от американската страна да изпълня полет на Ф-16 в знак на нашето стратегическо партньорство и като признание и за приноса, моят принос, личен".

Радев коментира и темата с исканите оставки във Военновъздушните сили след катастрофата.

"Кой иска оставките на генерал Петров, на генерал Русев и така нататък. Кой?

Делян Пеевски. Да, чух и че бившият президент Плевнелиев.

Когато Пеевски и Плевнелиев дадат толкова от себе си на България, колкото е дал генерал Петров и генерал Русев, а не за своя бизнес, когато Пеевски и Плевнелиев рискуват живота си толкова за България, колкото генерал Петров и генерал Русев, нека да им искат оставките", коментира държавният глава.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна