Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев: Надявам се в най-скоро време президентът на РСМ да направи държавно посещение у нас

Румен Радев с Гордана Силяновска - Давкова
Снимка: пресцентър на държавния глава

Проблемът на Република Северна Македония не е България, каза днес президентът Румен Радев по повод неформалната си среща миналия петък в София с президента Гордана Силяновска-Давкова.

По повод недоволството в Скопие от общата им снимка в Гербовата зала на "Дондуков 2" и липсата на националното знаме на Република Северна Македония там заедно с българското и на Европейския съюз Радев отбеляза, че посещението не беше нито държавно, нито работно.

В политическите кръгове в Скопие се спекулира за провокация от българска страна:

"Нека да е ясно. Това не беше нито държавно, нито работно посещение. Аз се надявам, че в най-скоро време президентът на РСМ ще направи държавно посещение, което да е с всички официални церемонии по протокол и ще допринесе и по-нататъшно развитие за нашите отношения", беше категоричен президентът Радев.

Той отбеляза, че последно президентът на РСМ е направил държавно посещение у нас.

"Ако спазваме протокола, сега е редно да отида аз и ще очаквам да получа официална покана", подчерта държавният ни глава.

Новият ни посланик в Скопие Желязко Радуков е бил извикан в Министерството на външните работи на Република Серевна Македония, съобщават местните медии. А премиерът Християн Мицкоски обяви, че на Радуков ще му бъде връчен демарш заради снимката без знамето, защото били "преминати червените линии".

Според Мицкоски Европа и светът можели да видят, че истинските намерения на София не били вписването на българите в конституцията на Северна Македония, а да покаже мускули.


По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени