Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разговор за способностите на армията трябва винаги да има, заяви служебният премиер

Премиерът Димитър Главчев на летище "Граф Игнатиево" - 13 септември 2024 г.
Снимка: БГНЕС

Разговор за способностите на армията трябва винаги да има, заяви служебният премиер Димитър Главчев. Засега не се планира среща, която да обсъди проблемите, сред инцидента със загиналите двама военни пилоти от петък, стана ясно от думите на Главчев:

"Нека да излязат резултатите от следствието. Каквото е необходимо ще предприема. За армията и да е отбранителната способност на по-високо ниво винаги трябва да се води такъв разговор и ние го правим. 
Но не е само и до разговори, трябва да се да се вземат и конкретни мерки".

Главчев припомни, че и към момента бюджетът за армията изпълнява критериите на НАТО. Алиансът настоява поне два процента от БВП да отиват за отбрана. Димитър Главчев припомни, че служебният кабинет просто продължава политиките, наследени от редовните кабинети.

Бюджетната процедура за догодина върви, припомни Главчев.
Служебният премиер свика днес работна среща с министри, на която да се обсъдят мерки за превенция при евентуални наводнения у нас. Причината е тежката ситуация в Централна и Източна Европа, причинена от рекордните валежи и наводнения.
"Стискаме палци на нас да не ни се случи. Животът показва, че обикновено се случва и аз искам да разбера каква ни е готовността да можем да реагираме веднага. Изпълнителната власт и институциите трябва повече да обръщат внимание на превенцията и да бъдат подготвени", каза премиерът Главчев.

На срещата при него участват вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, както и министрите на вътрешните работи, на околната среда, на земеделието и храните, на регионалното развитие и благоустройството, на икономиката и индустрията, на енергетиката и на отбраната.

Димитър Главчев очаква ЦИК да подобри сътрудничеството си с изпълнителната власт.

Този следобед ЦИК ще обсъди с представители на шест министерства организацията на изборите на 27 октомври:

"Както знаете, ЦИК е основният орган, който провежда и организира избори, докато изпълнителната власт и Министерският съвет, съответно имат повече спомагателна и логистична роля. Искам да се засили ролята дотолкова, доколкото да могат да бъдат предотвратени всякакви изкривявания на изборния процес.

Дори на последните избори видяхте, че никой не каза, че е имало нещо, поне аз не чух някой да каже обратното на това, че изборите са минали нормално.

Сега работим в посока да елиминираме потенциални възможности за изкривяване на изборния процес", коментира Димитър Главчев. 

Днес: 
По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна