Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Месечната инфлация през август е 0,1%, на годишна база - 2,1%

Снимка: БГНЕС

Месечната инфлация през август е 0,1 на сто. На годишна база индексът е 2,1%, сочат данните на Националния статистически институт. Това е най-ниската инфлация на годишна база от април 2021 г.

С 0,9 на сто са поскъпнали храните и безалкохолните напитки през август спрямо юли, показват данните на националната статистика.

Покачване има при цените на някои видове плодове - като цитрусите, както и листните зеленчуци.

В обратната посока се движат цените на кореноплодните зеленчуци, някои видове месни и млечни изделия.

Алкохолът, развлеченията и различни видове услуги за поддържане на добър външен вид също са поскъпнали, докато намаление има при облеклото и обувките и транспортните услуги.

Хармонизираната инфлация (индексът HICP според общите европейски стандарти) през август 2024 г. се повиши с 0,1% на месечна база, докато хармонизираната потребителска инфлация на годишна база се забави до 2,4% от 2,8% през юли.

Хармонизираният индекс на потребителските цени е сравнима мярка на инфлацията на държавите от ЕС. Той е един от критериите за ценовата стабилност и за присъединяването на България към еврозоната.

Индексът на цените за малката потребителска кошница се повишава през осмия месец на 2024 г. с 0,2% на месечна база и се увеличава с 0,6% от началото на годината.

Относно цените от малката кошница за най-нискодоходните 20% от домакинствата най-сериозно увеличение през юли спрямо предходния месец има при услугите (увеличение с 0,7%) и при нехранителните стоки (повишение с 0,5%), докато цените на хранителните продукти остават без промяна.


По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени