Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промени в задачите за НВО за 4-ти клас

Галин Цоков открива новата учебна година в 122-ро иновативно Основно училище (ОУ) "Николай Лилиев".
Снимка: БТА

Предстоят промени в задачите за Националното външно оценяване в 4-ти клас, като целта е те да бъдат практически ориентирани, съобщи министърът на образованието Галин Цоков.

Той коментира намерението на министерството през тази учебна година да замени диктовката със задача за редактиране на текст:

"Може би ще се редува една година такъв тип задачи, една година диктовка, за да се види на базата на резултатите коя е по-успешна, коя е по-добре, но и другите задачи ще се променят, част от тях във външното оценяване за четвърти клас и те ще имат по-голяма практическа насоченост".

Според първоначалните разчети, които предстои да бъдат дискутирани с финансовото министерство, заплатите на учителите през следващата година трябва  да се увеличат с  около 14 на сто:

"Учителските заплати идват в първата рамка, която в момента гледаме на бюджета за 2025 година, е свързана с тази цифра - 125% от брутната работна заплата за миналата година, средна брутна работна заплата. Първоначалните изчисления показват, че за това се изискват 450-500 милиона лева".


По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени