Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НСА "Васил Левски" откри учебната година с реновирана закрита писта и награди олимпийците

Снимка: Startphoto.bg

Ръководството на Националната спортна академия "Васил Левски" откри новата учебна година със специална церемония, на която награди  олимпийските шампиони, медалисти и участници на олимпийските и параолимпийските игри в Париж, които са студенти на висшето училище. С "Почетни медали" бяха удостоени олимпийските шампиони по вдигането на тежести и по борбата Карлос Насар и Семен Новиков, както и олимпийската вицешампионка по художествена гимнастика  Боряна Калейн.

"Благодарни сме за уважението, което НСА показа към своите спортисти и студенти. Надявам се да прославям България и самата Академията по света", сподели Боряна Калейн.

С "Почетни плакети" бяха наградени Рейчъл Стоянов (художествена гимнастика, ансамбъл), Стела Енева (лека атлетика), боксьорките Станимира Петрова и Светлана Станева, състезателките по бадминтон Габриела и Стефани Стоеви, Тихомир Иванов (лека атлетика), Петър Мицин (плуване), Стилияна Николова (художествена гимнастика), Юлияна Янева (борба), Божидар Саръбоюков (лека атлетика) и Тодор Михалев (модерен петобой). 

"Чест, привилегия и удоволствие е да наградим наши студенти и изтъкнати спортисти. Успешната кариера започва оттук, но не е задължителна. Тези, които са упорити и целеустремени, тези, които имат мечти и сърце да постигнат успехи, те могат да го направят. Ние можем да помагаме", заяви ректорът на НСА проф. Красимир Петков.


Официални гости на откриването бяха Георги Глушков – министър на младежта и спорта, Павлин Петров – зам.-министър на туризма, Петко Горанов - кмет на район "Студентски", Ангел Стойков – председател на Националното представителство на студентските съвети, проф. Елиза Стефанова – председател на Националната агенция по оценяване и акредитация,  Иван Колев – председател на БФ Лека атлетика.  

След като новата учебна година официално беше открита, ръководството на НСА преряза лентата и на реновираната закрита писта за лека атлетика в учебното заведение. Цялостната реконструкция на съоръжението възлиза на 1 150 000 лева, а съфинансирането от страна на Министерството на младежта и спорта е 452 036,88 лева. Реновираната зала включва писта за бягане с дължина 110 метра, сектор за скок дължина и за троен скок, сектор за мятане на диск и тласкане на гюле.

Церемонията беше уважена от заместник-министъра на младежта и спорта Стоян Андонов, ректора на НСА "Васил Левски" проф. Красимир Петков, почетния ректор проф. Николай Изов, ръководителя на Катедра "Лека атлетика" доц. Григор Гутев, а своеобразен домакин беше олимпийската шампионка в тройния скок Тереза Маринова, която е преподавател в учебното заведение.


Ръководството на Академията за пореден път показа, че върви в посока одобряване на материалната база на студентите и днес откри на ремонтните дейности на общежитието блок 70 в самия кампус на университета. 

По публикацията работи: Кръстина Иванова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени