Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК ще обсъди през следващите дни предложенията на служебния кабинет за изборите

Камелия Нейкова
Снимка: БТА

Централната избирателна комисия и министрите, които отговарят за различни дейности свързани с вота, проведоха среща, след която стана ясно, че двете институции ще работят заедно, за да повишат доверието в изборния процес и изборите да бъдат прозрачни.

Предложените от служебния кабинет мерки, свързани с удостоверяването на машините за гласуване, пломбите за тях и хартията за отпечатване на бюлетините от устройствата на изборите през октомври ще бъдат обсъдени в Централната избирателна комисия през следващите дни. 

Това съобщи председателят на комисията Камелия Нейкова след първата среща с шестимата министри, ангажирани с провеждането на парламентарния вот.

Нейкова посочи, че специализираната хартия за машинно гласуване с допълнителна защита, доставяна от печатницата на БНБ, отговаря на изискванията на производителя на машините:

"Тези изисквания са изпратени в Централната избирателна комисия в началото на 2023 г. от производителя на машините за гласуване "Смартматик Интернешънъл Холдинг". Същите изисквания са предоставени на ЦИК на изпълнителя на дейностите за машинно гласуване "Сиела Норма". Те са напълно идентични. Ние сме ги предоставили на печатница на Българска народна банка, с която последно имахме среща в петък, 13-и септември, на която среща отново ни увериха и гарантираха, че хартията отговаря напълно на тези изисквания". 

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна