Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия въведе контрол по всичките си сухопътни граници като част от по-строга миграционна политика

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От днес Германия въведе контрол по всичките си сухопътни граници като част от по-строга миграционна политика. Тази сутрин служители на германската полиция проверяваха пътниците, влизащи в страната от Дания, близо до Елхофт в Северна Фризия от страна на Шлезвиг-Холщайн. Досега не са установени никакви нередности, заяви говорител на федералната полиция във Фленсбург. 

С тази мярка Германия върна контрола по всички сухопътни граници. Досега се проверяваха пресичащите границите с Швейцария, Австрия, Чешката република и Полша. Към това вече са прибавени и контроли по границите с Дания, Нидерландия, Белгия, Люксембург и Франция.

"С тези мерки се надяваме, че също както при граничния контрол, който вече имам ес източните или южните ни съседи, ще ограничим още повече миграционния наплив. Знаете, че от октомври 2023 година сме върнали по този начин 30 000 души и смятам, че с повече контрол ще увеличим броя на върнатите нелегални мигранти", посочи германският министър на вътрешните работи Нанси Фейзер.

Проверките се правят на случаен принцип, така че не всеки ще бъде спиран и няма да се връщат старите контролно-пропусквателни пунктове. Това не би било възможно, тъй като федералната полиция не разполага с необходимия персонал за това.

Този по-строг граничен контрол ще се прилага през следващите шест месеца.

Полицейският профсъюз остро критикува тези мерки и ги нарече грешни и символични. Не е ясно колко от върнатите 30 000 души през последните месеци са влезли все пак в Германия на следващия ден от място, което не е било контролирано. Критика изказаха и различни стопански съюзи - те предупредиха, че и в без това затрудненото икономическо положение на Германия в момента контроли само ще забавят доставките на нужни стоки и компоненти за бизнеса.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна