Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безработицата в България се понижи през август до 5,3%

Снимка: БГНЕС

Регистрираната безработица в страната се понижи до 5,3% през август от 5,4% през юли, съобщава Агенцията по заетостта. В края на август регистрираните в бюрата по труда безработни са 150 709, а започналите работа - 11 523 души.

В резултат от работата на ромските и младежките медиатори, както и на трудовите посредници в бюрата по труда, през миналия месец са активирани над 3 200 неактивни на пазара на труда лица, посочва още от Агенцията по заетостта.

Увеличава се броят на заявените в бюрата по труда свободни работни места на първичния пазар, които през август са 9896. В реалната икономика най-много са местата в сферата на образованието (29,7%), преработващата промишленост (23,7%), търговията (9,7%), държавно управление (9,4%), административни и спомагателни дейности (5,8%) и хотелиерство и ресторантьорство (4,9%).

Най-търсените от бизнеса професии през август са: преподаватели; персонал, полагащ грижи за хората; работници в добивната и преработващата промишленост, строителството и транспорта. Работодателите са обявили свободни места и за машинни оператори на стационарни машини и съоръжения; продавачи; работници по събиране на отпадъци и сродни на тях; персонал, зает в сферата на персоналните услуги; чистачи и помощници. Значително е и търсенето на квалифицирани работници в производството на храни, облекло и дървени изделия; металурзи, машиностроители и занаятчии.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна