Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

51 дни преди президентския вот в САЩ ФБР разследва потенциално смъртоносна атака срещу Тръмп

Офицери от бреговата охрана охраняват резиденцията на Доналд Тръмп Мар-а-Лаго в Уест Палм Бийч, Флорида, САЩ, 15 септември 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Втори потенциален опит за убийство на бившия президент на САЩ и настоящ кандидат за Белия дом от Републиканската партия Доналд Тръмп на голф игрището в имението му в щата Флорида се разследва от ФБР. 
Инцидентът се случи, докато Тръмп играеше голф на игрището в имението си. Охраната му забелязала, че мъж е насочил дългоцевна полуавтоматична пушка към бившия президент през пролука в оградата, като в този момент той се намирал на разстояние от 200 до 450 метра от него.
Стрелецът е бил забелязан от охраната, която открила огън по храстите, в които се укривал. Той обаче е успял да избяга с лек автомобил и е задържан, след като е спрян на магистралата.

При залавянето му у него са открити полуавтоматична версия на автомат Калашников, екшън камера и туристически раници.

ФБР разследва инцидента като явен опит за покушение срещу Тръмп.

Кандидатът на републиканците за Белия дом, който беше отведен на безопасно място по време на инцидента, написа в публикация в собствената си социална мрежа, че "това определено е бил интересен ден" и благодари на Сикрет Сървис и правоохранителните органи, като написа с главни букви, че: "Свършената работа беше изключителна". 

Какво обаче се знае за стрелеца?

Неговото име е Райън Уесли Рут, той е на 58 години, родом от Северна Каролина, но неговото постоянно местожителство е в Хавай, където притежава малка строителна компания.

Досието му сочи, че той е имал десетки сблъсъци с органите на реда, датиращи поне от средата на 90-те години на миналия век.

Телевизия NBC съобщи по-рано, че заподозреният е заявявал пред други новинарски издания, че е бил в Украйна, за да помогне в борбата и срещу руското нашествие и е работил за набирането на доброволци за фронта.

Инцидентът идва на фона на засилена партийна реторика и страхове от политическо насилие само 51 дни преди деня на президентските избори, в които, според социологическите проучвания, Доналд Тръмп и Камала Харис са с изравнени шансове. 
На митинг през юли беше извършено покушение срещу Тръмп:
По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна