Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК: Излизащата от печатницата на БНБ хартия отговаря на изискванията на производителя на машините за вота

Председателката на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова
Снимка: БГНЕС

На изборите през октомври ще се използва специализирана хартия за отпечатване на бюлетините от машинното гласуване, която отговаря на изискванията на производителя на машините, и която ще бъде различна от използваната на вота на 9 юни. Това обяви председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова след среща с министрите от служебния кабинет, ангажирани с материално-техническото осигуряване на изборите.

В края на миналата седмица министър Росен Карадимов, който е координатор на подготовката на изборите от страна на правителството, заяви, че за отпечатване на бюлетините от машините трябва да се използва специализирана хартия на БНБ.

Днес Камелия Нейкова посочи, че хартията, излизаща от печатницата на БНБ, отговаря на изискванията на производителя на машините:

"Изискванията на производителя на машините към хартията за гласуване са такива, каквито са предоставени от самия него и печатницата на Българска народна банка ни уверява и гарантира, че хартията, която те доставят като доставчик, определен в Изборния кодекс, отговаря напълно на тези характеристики".

На срещата в Централната избирателна комисия са обсъдени и предложенията на правителството, свързани с удостоверяването на машините. По-рано министър Карадимов сподели очакването си за ползотворно съгласуване с Комисията на тези мерки, и допълни:

"Ниската избирателна активност се дължи освен на други факти, и на известни колебания на избирателите в прозрачността на изборния процес".

В следващите дни ще стане ясно кои от предложенията на правителството за гарантиране на по-голяма прозрачност на вота ще бъдат одобрени от ЦИК.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна