Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фалира компанията Harland&Wolff, собственик на корабостроителницата, построила "Титаник"

Снимка, предоставена от Националните музеи на Северна Ирландия (NMNI), показва "Титаник", който се строи в корабостроителницата Harland and Wolff, Белфаст, Северна Ирландия.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Емблематичната компания Harland&Wolff, собственик на корабостроителницата в Белфаст, която построи кораба "Титаник", обяви несъстоятелност след като не успя да намери ново финансиране.
Всички британски медии разпространиха новината, че Harland&Wolff е в несъстоятелност и ще назначи администратори. Тази седмица вероятно ще бъде издадена административна заповед.

Между 50 и 60 работни места ще бъдат незабавно загубени, съобщиха от компанията, като повечето от тях са базирани в Лондон. Част от служителите ще бъдат преместени на други обекти.

Персоналът, нает във всяка от четирите  корабостроителници на  Harland&Wolff в Белфаст, не е засегнат.

От синдиката, защитаващ правата на работниците, казаха, че предпочитаният от тях вариант е да има един купувач с история в корабостроенето, а не частна инвестиционна компания, която търси краткосрочна печалба.

Призовано беше и правителството да се намеси и да защити корабостроителниците
А медиите публикуваха снимки на "Титаник" преди да потегли от пристанището на Саутхемптън към Америка на 10 април 1912 година, за да потъне пет дни по-късно след сблъсък с айсберг с 2224 пътници и членове на екипажа на борда, от които загиват 1496 души.
По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна