Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ново общежитие и ателиета за учениците от Художествената гимназия в Сливен

Снимка: Стоян Радев

Националната художествена гимназия „Димитър Добрович“ Сливен заедно с откриването на учебната година откри и новоизграденото общежитие за възпитаниците си. Негово високопреосвещенство Сливенския митрополит Арсений благослови ученици и учители и отслужи празничен водосвет за освещаване на общежитието. Началото на строителните работи бе дадено през 2018 година, но ковид пандемията удължи строителните дейности. 

Новооткритото общежитие включва два жилищни етажа за 25 ученици, ателиета, кът за дискусии и ателие на открито, обяви директорът на гимназията Александър Дойчинов.

"Добри условия, даже много добри с оглед в бъдещето за учение, творчество, отдих. Така че децата да не усещат липсата на дома в тази степен, която се случва в тези ранни откъсвания."

Кметът Стефан Радев коментира, че материалната база на художествената гимназия може да бъде комплимент за всеки европейски град.

"Радвам се, че децата тук ще могат да се развиват в такава среда и да продължават да творят, ида мечтаят."

Изграждането на общежитието винаги в било подкрепяно от Министерство на културата и това бе приоритет за нас, обяви Ралица Базайтова, главен експерт в министерството.

"Със средствата за капиталови разходи, с част от средствата за обзавеждането и това беше въпрос изключително важен и един от приоритетите."

Художествената гимназия посрещна учениците си с нова спортна площадка, асфалтиран двор и планове за изграждане на открита сцена.

По публикацията работи: Ивайло Пеев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна