Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силно земетресение от 5,2-5,3 по скалата Рихтер в Румъния

Земетресението е усетено на много места в Североизточна България

Снимка: архив

Земетресение в Румъния с магнитуд 5,2 по скалата на Рихтер е било регистрирано в 17.40 ч., съобщи Европейско-средиземноморския сеизмологичен център (EMSC).

Според Националния Институт по геофизика, геодезия и география към БАН в епицентъра на земетресението в Румъния трусът е бил от 5,3 по скалата на Рихтер.

Епицентърът е бил на 57 източно от Брашов в сеизмичния регион "Вранча" на дълбочина от 137 км.

Земетресението е било усетено и в Русе, който се намира на около 240 км от мястото на труса. Няма сигнали за произшествия, материални щети и пострадали хора в русенско при земетресението в Румъния. Хората от по-високите етажи на жилищата споделят за силно хоризонтално разтрисане, но без някакви последствия.

Земетресението е усетено на много места в Североизточна България, съобщи професорът Емил Ботев от Националния Институт по геофизика, геодезия и география към БАН. По думите му, трусът е типичен за района на Вранча, но заради дълбочината на 130 км няма въздействие върху инфраструктурата.

"От това земетресение до територията на нашата страна са повече от 200 км, поради което затихването на сеизмичните вълни е значимо и ние можем да докладваме, че на територията на нашата страна това земетресение е усетено от хората на много места в Североизточна България, но усетено слабо или съвсем слабо и без никакво въздействие върху инфраструктурата".

На въпрос дали да се очакват вторични трусове, Емил Ботев отговори:

"Както не се наблюдават до момента, така и считаме, че не е характерно за този район да се появяват вторични трусове. Не може да се каже, че в момента имаме състояние на тревога".



По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна