Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столичният кмет обяви 17 септември за присъствен, но неучебен ден в София

Недоволство сред училищни директори и родители за заповедта "в последния момент"

Кметът на Столичната община Васил Терзиев.
Снимка: Ани Петрова

Кметът на София Васил Терзиев обяви вторник, 17 септември, за присъствен, но неучебен ден за учениците на територията на Столична община по повод празника на града.

Това става ясно от заповед на Терзиев, издадена на основание на чл. 44, ал. 1, т.1 и ал. 2 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, чл. 105, ал. 3 от Закона за училищното и предучилищното образование.

Това означава, че децата няма да учат, но трябва да се явят на училище.

Заповедта бе публикувана след 16:00 часа и изненада директори, учители и ученици, които днес откриха учебната година.

В присъствения, но неучебен ден родителите трябва да приберат децата си по-рано и да им осигурят и обяд, тъй като училищните столове няма да работят.

Недоволство сред училищни директори и родители, провокирано от това, че днес следобед,  според тях - "в последния момент",  кметът на София обявява утрешния 17 септември за присъствен, но неучебен заради празника на София.

Новината изненада родители, учители и директори, защото се съобщава в "последния момент" днес следобед. Проблемът е, че учебните заведения вече са планирали учебната си програма за утре с редовни часове, а родителите от своя страна нямат план кой да гледа децата им вкъщи.

Диян Стаматов, директор на 119-о СУ в София и председател на Съюза на ръководителите в системата на народната просвета написа в социалните мрежи, че в 16.00 часа днес е получил заповедта на кмета на град София за обявяване на утрешния 17-и септември като неучебен, но присъствен ден. Той изтъква, че с оглед на краткото време за организиране на прояви в 119-о училище утре ще има нормален учебен процес с учебната програма за вторник и че на отсъстващите ученици няма да се поставят неизвинени отсъствия.

Той завършва публикацията си с думите:

"С уважение към всички родители на 119-о училище, за неспазената заповед на кмета на София".

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна