Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посланикът ни в РСМ е бил поканен на разговор в министерството на външните работи на Скопие

Министерство на външните работи в Скопие
Снимка: БТА

Извънредният и пълномощен посланик на Република България в Република Северна Македония Желязко Радуков е бил поканен на разговор в министерството на външните работи и външната търговия, потвърдиха за БНР от нашето МВнР, като уточняват, че поводът е посещението у нас на президента Гордана Силяновска - Давкова на 13 септември и "появилите се коментари в публичното пространство относно снимки, свързани с тази визита".

Посещението бе по повод културна проява - гостуване на Националната опера и балет на Република Северна Македония в София и няма характер на държавно, официално или работно посещение.

"В подобни случаи, протоколната практика не предвижда интониране на химни, поставянето на други държавни знамена, както и други протоколни атрибути. Горното е било посочено и от посланик Радуков днес в разговора му с дипломатите от външното министерство на РСМ", посочват в отговора си от пресцентъра на външното ни министерство и припомнят, "че водени от желанието за добросъседски отношения и оставайки последователни в политиката си за поддържане на открит диалог с партньорите от Република Северна Македония, от българска страна бяха отправени покани до министрите, придружаващи президента Силяновска-Давкова, за срещи с техните омолози. За съжаление, поканата от министъра на външните работи Иван Кондов до министъра на външните работи и външната търговия Тимчо Муцунски бе отклонена".

По-рано днес президентът Румен Радев посочи, че проблемът на Република Северна Македония не е България.

Според Мицкоски Европа и светът можели да видят, че истинските намерения на София не били вписването на българите в конституцията на Северна Македония, а да покаже мускули:

"По-важното е, че Европа и светът можаха да видят кои са истинските намерения на ръководството в София. Те не са вписването на българите в конституцията на Северна Македония, това е най-малкият проблем, много по-голяма е необходимостта да покажат мускули. В миналото, когато македонското достойнство се унижаваше, това не правеше впечатление, няма повече да правим политика с приведен гръбнак и винаги, когато „червените линии" са преминати ще реагираме. Искаме да изграждаме добросъседски отношения, но добросъседството е двупосочна улица и като такава ние планираме да вървим по нея. Ако някой смята, че ще мълчим и униженията ще продължават, това няма да се случи", заяви Мицкоски.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна