Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Електронните извинителни бележки на учениците се издават в деня на медицинския преглед

Снимка: БГНЕС

Електронните извинителни бележки на учениците се издават в деня на медицинския преглед, но срокът на извинените отсъствия може да включва няколко дни назад. Това припомнят от Национална здравноосигурителна каса (НЗОК) във връзка с началото на учебната година. Бележките се заплащат от родителите.

Ако ученик се разболее в петък, което налага отсъствието му, но бъде заведен на лекар в понеделник, извинителната бележка ще бъде с датата от понеделник, но ще извинява отсъствията от петъчния ден до последния ден на лечението, припомни Иван Любомиров, главен експерт в Здравната каса:

"Електронната бележка не влиза в пакета дейности, които НЗОК заплаща на общопрактикуващия лекар. Заради това той на видно място в кабинета обявява ценоразпис. Също така издава касов бон".

Заплащане от родителите не се изисква за здравно-профилактичните карти, които се подготвят от лекарите за началото на учебната година. Те би трябвало да съдържат актуална информация за поставени задължителни ваксини. От здравното министерство работят за дигитализирането им, което ще отмени ангажимента на родителите да ги носят в училище, но няма да отмени профилактичния преглед на децата при личния лекар.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна