Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

16 процента от вредите върху пациенти са заради грешна диагноза

Снимка: БГНЕС

Фонтанът Же д'О в Женева, който е един от най-големите в света, ще бъде осветен в оранжево днес по случай Световния ден на безопасност на пациентите. Това е една от инициативите, с които СЗО иска да привлече внимание към темата на събитието тази година, която е подобряване на процеса на диагностика.
До 16 процента от вредите, нанесени на пациенти, са резултат от грешка по време на поставянето на диагноза, сочат данни на Световната здравна организация. Грешките могат да станат на всеки етап от диагностичния процес и да удължат периода на заболяването, както и понякога да доведат до инвалидизация и дори смърт. По тази причина фокусът на днешния шести Световен ден е "Подобряването на диагностиката за безопасността на пациентите".
Преди днешното събитие СЗО организира Глобална консултация за подобряване на диагностичната безопасност и прилагане на глобалния план за действие за безопасност на пациентите за периода 2021-2030 г.
Здравните власти трябва да осигурят положителна работна среда и качествени средства за диагностика, подчертават от международната организация. Медицинските работници трябва също да бъдат окуражавани постоянно да развиват своите умения и да нямат предразсъдъци при установяването на вида заболяване. В същото време пациентите, техните семейства и хората, които се грижат за тях, трябва да имат подкрепа и активно да бъдат включени в целия процес на поставяне на диагноза, допълват от СЗО.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна