Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София празнува

Снимка: Ани Петрова
Чуй новината! Чуй новината:

Празникът на София, 17 септември, ще бъде отбелязан със събития на открито и закрито през целия ден. Със заповед на кмета Васил Терзиев денят е обявен за неучебен, но присъствен.

Официалното честване на Деня на София ще започне с тържествена сесия на Столичния общински съвет, на която изявени личности ще бъдат удостоени със званията почетен гражданин на София. В 11.30 пред храма „Света София“ ще се проведе традиционната тържествена церемония по издигане на знамето на София. Тържествен водосвет ще отслужи Негово Светейшество българския патриарх Даниил.

През целия ден с вход свободен хората ще могат да посетят Регионалния исторически музей, където ще има творчески работилници за децата, а възрастните могат да разгледат изложбата „София. 110 години Владимир Мански“. Безплатен ще бъде и достъпът до античния комплекс "Сердика", археологическото ниво на храма "Света София", археологическия парк "Западна порта на Сердика", Гробницата на княз Александър I, Триъгълната кула на Сердика, Софийската градска художествена галерия. Пред НДК ще бъде открит фестивалът „Аз съм София“.

На днешния празник ще бъдат връчени Наградите на Столичната община за ярки постижения в областта на културата.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна