Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свалиха адаптация на "Сън в лятна нощ" от сцената в Манчестър

Рекламният плакат на постановката.

Съвременна адаптация на шекспировата пиеса "Сън в лятна нощ" е била свалена от сцената в Манчестър заради препратки към Газа и правата на транссексуалните, съобщи вестник "Манчестър ивнинг нюз".

Модерно преосмисленият музикален вариант на шекспировата комедия е трябвало да има премиера на 6 септември в градския Royal Exchange Theatre със 750 места, но няколко представления вече бяха отменени, като на театралните любители е било казано, че е заради контузии на членове на актьорския състав и технически проблеми.

Сега обаче бе обявено, че пиесата окончателно е свалена от сцената, като се появиха сведения, че основната причина е съвсем друга – пиесата съдържа песен, която се позовава както на правата на транссексуалните, така и на конфликта между Израел и Газа. Именно разногласията по текстовете са били в основата на решението.

Шефовете на театъра са искали частта, която съдържаше елемент на участие на публиката, да бъде премахната, но режисьорката Стеф О’Дрискол и членовете на актьорския състав са настоявали тя да остане.

Вестник The Stage пък отбелязва, че друг спорен момент е било включването на графити "Свободна Палестина", нанесени върху декорацията.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна