Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна академичната година в УНСС

Снимка: БГНЕС

Академичната година в Университета за национално и световно стопанство беше открита с церемония в Аулата на висшето учебно заведение. Още днес студентите ще влязат в учебните зали, обяви ректорът проф. Димитър Димитров. На церемонията присъстваха председателят на Народното събрание Рая Назарян и подуправителят на БНБ Петър Чобанов.

Всеки ден около 10 000 души присъстват в сградата на УНСС, която благодарение и на бизнеса, става все по-модерна, увери ректорът проф. Димитър Димитров. В този „малък град“, както сам го определи, 60 % от електроенергията е зелена и се произвежда със собствени средства: 

"Ние сме една голяма общност. В университета в момента има около 20 000 студенти, около 1000 служители и преподаватели и още 500 хонорувани преподаватели".

Тази година университетът може да се похвали с рекорден прием, добави проф. Димитров, а председателят на Народното събрание Рая Назарян остави своето послание в книгата на университета: 

"На моята Алма матер с благодарност за пътя, по който гордо вървим и с пожелание изворът на знанието да не пресъхва и да вдъхновява безспир достойните възпитаници. Познанието е път с начало и без край. Стремжът ни към него е сила, а силата - успех".

Още тази вечер започват лекциите по системен риск на доцент Петър Чобанов, подуправител на БНБ, бивш финансов министър и народен представител.

"Самите студенти често - и което е нормално - ни научават и нас. Това също е много важно в нашата работа. Този контакт с аудиторията и на мен, когато станах и народен представител, когато се изправих пред пленарна зала, когато погледнах своите колеги в пленарна зала и аз си казах - на мен тук ще ми е по-лесно, отколкото със студентите".

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна