Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Момичетата от ансамбъла остават, подготвят новите композиции

Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов, Магдалина Миневска, Ясена Стойнева, Маргарита Василева и София Иванова
Снимка: БТА

Националният ансамбъл на България по художествена гимнастика от десет дни вече е започнал подготовка за новия сезон. 

За Магдалина Миневска, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Маргарита Василева предстои триседмичен лагер на базата на Белмекен. След това те ще подготвят две нови съчетания - с пет ленти и с три топки/два обръча за следващия сезон. От 2026 до 2028 година пък ансамблите ще имат нови уреди - пет топки и три обръча/два чифта бухалки.

Гимнастичките бяха отличени за отбор на месец август след четвъртото място в многобоя на Олимпийските игри в Париж. Ансамбълът печели наградата за рекорден 28-и път в историята от началото на анкетата. Грациите получиха 16 гласа от спортните редакции.

Старши треньорът Весела Димитрова пропусна днешната пресконференция заради личен ангажимент, но на срещата с медиите присъства нейната помощничка Ясена Стойнева.



"Имахме един месец почивка, имахме време да мислим, всяка сама със себе си, събрахме се и решихме да продължим в този състав. Сега ще работим година за година, без да гледаме конкретно към следващата олимпиада", заяви София Иванова.

"Всяка една от нас си почина през този месец и обмисли както се случи на Олимпийските игри и за бъдещето. На Игрите беше едно много хубаво преживяване и една сбъдната мечта да участваме на такъв голям форум. Благодарим на всички за подкрепата, беше нещо незабравимо", добави Магдалина Миневска.

"Олимпиадата беше един урок за нас. Тръгнахме си с много емоции, чувства и това ще остане незабравимо предизвикателство за нас", коментира Камелия Петрова.

"Урокът след Париж е, че не всичко е на всяка цена. Ние се насладихме на емоциите. Всички очакваха медал от нас, но това, че не спечелихме, не означава, че трябва да сме разочаровани", заяви също Миневска.

"Всяка си е направила много хубава равносметка, не им достигна малко време, за да се справят. Имаха прекалено много желание за този медал и да защитят олимпийската титла. Сега са много мотивирани, влизат в залата с желание и мислят по съвсем различен начин", каза треньорката Ясена Стойнева.

"Направихме селекция, имаме десет момичета в момента. След една седмица се качваме на Белмекен. С тях ще работим до Нова година, след това ще останат осем, защото условията в залата ни не позволяват да имаме два паралелни отбора. Има промени в Правилника, с които ще се съобразим", добави Стойнева.

От края на март 2025-а ще започнат Световните купа, които са четири, Европейското първенство е през юни в Талин (Естония), а през септември предстои Световният шампионат в Рио де Жанейро (Бразилия).


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна